path

Studenții RO-GER la Seminarul Internațional organizat la Varșovia

04-07 decembrie 2012

Un grup de cinci studenți din cadrul Universității Româno-Germane din Sibiu, însoțiți de un cadru didactic, au participat la începutul lunii decembrie pentru a doua oară la Seminarul Internațional (International Seminar Mannheim – ISEM), organizat anual de instituția parteneră DHBW – Duale Hochschule Baden-Württemberg Mannheim, din Germania. Ediția 2012 a avut loc în perioada 4-7 decembrie 2012 la Universitatea Kozminski din Varșovia, Polonia, care a găzduit

acest seminar pentru a doua oară.

Tema din acest an a Seminarului a fost „Analiza impactului evenimentelor de mare amploare: cadru teoretic, indicatori și factori cheie de influență” (Analyzing the impact of mega-events: theoretical backround, indicators and key factors of influence).

Universitatea Româno-Germană din Sibiu a participat la această întâlnire de lucru la nivel internațional, alături de universități din întreaga Europa, precum:  Universitatea Kozminski din Varșovia – Polonia, Duale Hochschule Baden-Württemberg Mannheim din Germania, Universitatea Kültür Istanbul din Turcia și Universitatea Anglia Ruskin, Cambridge – Marea Britanie. La Seminar nu au participat doar studenți din țările menționate mai sus, ci și studenți care participă la mobilități internaționale prin programul Erasmus și care provin din diverse țări, precum Suedia, China sau Canada.

Studenţii Universităţii Româno-Germane din Sibiu au fost îndrumaţi în cercetarea lor preliminară seminarului de către un tutor, lect.univ.drd. Elida Tomița Todăriță, cadru didactic în cadrul Universităţii Româno-Germane din Sibiu. Cercetarea a constat în documentarea cu privire la mega evenimente și analiza impactului organizării unui eveniment de mare amploare asupra orașului sau țării gazdă. Astfel, studenții participanți la Seminar au avut drept temă de lucru premergătoare evenimentului analizarea impactului unui eveniment de mare amploare din cadrul țării de proveniență a fiecăruia.

Evenimentele pe care studenții RO-GER au ales să le analizeze au fost Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, în contextul anului 2007 – Sibiu Capitala Culturală, și Finala UEFA Europa League 2012. Printre evenimentele alese de către ceilalți studenții internaționali s-au numărat: Jocurile Olimpice de Vară din Londra 2012, Festivalul Rock am Ring, Festivalul Woodstock organizat de către Heineken, Istanbul Formula 1 Grandprix etc.

Participanții la Seminar au avut ocazia de a se cunoaște și de a interacționa încă din prima zi, prin prezentarea în plen a fiecărei universități participante și a echipelor de lucru. În continuare, aceștia au interacționat prin gruparea pe Focus Grupuri. La finalul primei zile, studenții au participat la o cină cu specific polonez, aceasta având scopul de a facilita intercunoașterea și interacționarea studenților, precum și introducerea acestora în cultura poloneză.

În următoarele zile, studenții au fost grupați pe patru ateliere de lucru, în funcție de direcția de cercetare pregătită de fiecare. Organizatorii au lansat studenților o provocare, respectiv realizarea unui studiu analitic a mega evenimentului care va avea loc în anul 2022 în Qatar – Cupa Mondială FIFA, în calitate de firmă de consultanță.

Acest eveniment a constituit un prilej prin care cei peste 50 de participanți au intrat în contact cu specialiști în organizarea mega-evenimentelor, prin participarea la o serie de prelegeri susținute de către aceștia în decursul celor patru zile cât a durat seminarul.

Subiectele acestor prelegeri au făcut referire la:

  • Brandingul Internațional și rolul mega-evenimentului;
  • Expoziția poloneză din Shanghai – China din 2010;
  • Oportunitățile de infrastructură în ceea ce privește mega-evenimentele;
  • Impactul Jocurilor Olimpice de Vară din Londra 2012;
  • EURO 2012 – Efectul polonez: creștere, imagine, capital social;
  • Ziua Catolică în Mannheim 2012: Un real mega-eveniment – provocări și rezultate.

Informațiile transmise în cadrul acestor prelegeri le-au fost de mare ajutor studenților în vederea pregătirii prezentării finale a proiectului întocmit pentru mega evenimentul din Qatar.

În final, pe baza discuțiilor și schimburilor de idei din cadrul workshop-urilor, studenții au realizat patru prezentări finale care au tratat diverse probleme legate de organizarea FIFA World Cup 2022 Qatar.

Problemele care au stat la baza workshop-urilor au fost legate de:

  • Cantitatea și calitatea măsurilor ce trebuie luate în vederea organizării FIFA World Cup 2022 Qatar;
  • Nivelul micro și macro factorilor ce se întrevăd în vederea organizării FIFA World Cup 2022 Qatar;
  • Cheia succesului în ceea ce privește FIFA World Cup 2022 Qatar;
  • Provocările managementului de proiect FIFA World Cup 2022 Qatar.

Prezentarea concluziilor de către studenți și numirea celei mai bune echipe de lucru a fost asistată de tutorii din cadrul universităților internaționale participante la ISEM 2012.

Organizatorii Seminarului Internațional au inserat în programul studenților și activități de divertisment și recreere, cum ar fi:

  • Evening Clubbing;
  • Bus Party – Christimas Edition;
  • cină de rămas bun după prezentarea finală;
  • vizitarea stadionului național din Varșovia;
  • vizitarea Muzeului Rising din Varșovia;
  • vizitarea Muzeului Chopin din Varșovia.

Aceste activități au constituit oportunități de cunoaștere și interacționare între studenții participanți la acest eveniment internațional.

Studenții Universității Româno-Germane din Sibiu sunt invitați anual să participe la acest eveniment cu impact deosebit asupra dezvoltării personale și profesionale a acestora. În anul 2013, Seminarul Internațional se va desfășura în cadrul Universității Kültür Istanbul din Turcia.
Parteneriatul cu Duale Hochschule Baden-Württemberg Mannheim, din Germania este unul dintre numeroasele parteneriate internaționale de succes derulate de Universitatea Româno-Germană din Sibiu cu instituții din Europa, în special din Germania.

Participarea la acest acest gen de evenimente științifice reprezintă o experiență unică de studiu și o oportunitate pentru studenții Universității Româno-Germane din Sibiu de a participa la un schimb interesant de idei prin intermediul unor discuții și ateliere de lucru, de a-și extinde orizontul de cunoaștere, de a interacționa cu studenți din medii academice internaționale și, nu în ultimul rând, de a-și dezvolta competențele interculturale.

Seminar Internațional (ISEM) reprezintă o experiență unică de studiu care traversează și desființează granițele, reunind studenți din diferite țări și diferite programe de studii. Acesta are drept scopul de a determina studenții să lucreze împreună pe un subiect interdisciplinar.

ISEM pune un accent mai mare pe pregătirea individuală și pe munca în echipă, în vederea dezvoltării și extinderii cunoștințelor și abilităților participanților. Nu în ultimul rând, în cadrul acestei întâlniri de lucru sunt invitați specialiști de renume, cu experiență în domeniile specifice tematicii abordate în cadrul fiecărui seminar.

Pentru a afla mai multe detalii cu privire la Seminarul Internațional, puteți vizita pagina de Internet http://www.international-seminar.eu/.

Programul seminarului
Galerie foto

© 2015 U.R.G. Sibiu | Toate drepturile rezervate| Termeni și condiții